Een geweldige blogpost schrijven, hoe doe je dat?

Iedereen kan schrijven, maar niet iedereen kan aansprekend schrijven. Datzelfde geldt voor de kunst van het bloggen. Waarom denk je dat bekende bloggers als Mark Manson scoren met hun posts? Ze weten hun boodschap perfect te verwoorden en structureren. 

Uiteraard heeft dat te maken met talent, maar ook met de juiste aanpak. Wat dat dan is? Dat lees je in dit artikel. Zo weet ook jij binnen no-time hoe je een blogpost in elkaar draait die uitnodigt om verder te lezen! 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een sterke blogpost staat of valt met een gedegen voorbereiding. Dat begint met het kiezen van een onderwerp en het uiteindelijke doel. Waar wil je het nu eigenlijk over gaan hebben? En wil je motiveren, instrueren, inspireren en/of informeren?

Vervolgens is het zaak om je voldoende in te lezen in het thema. Wil je een blogpost wijden aan de werking van online slots, check dan bekende informatiekanalen (denk aan GuideCasino.be) voor bruikbare info.

Nu kan je gaan schrijven. Een sterke blogpost maak je echter niet in een adem, maar pas je geregeld aan. Schiet dus niet in de stress als je niet direct de juiste woorden vindt, want dat hoort er allemaal bij. Alle professionele bloggers creëren eerst een draft om deze vervolgens succesvol te finetunen.

Zorg voor een duidelijke structuur

Hanteer bij het schrijven van je (concept-)blogpost altijd een heldere structuur. Dus: titel, intro, middenstuk en afsluiter. Dat is niet alleen handig voor jou als schrijver, om de boodschap duidelijk over te brengen, maar geeft de lezer ook meer houvast. Een sterke blogpost is als een goed uitgestippelde reis - met duidelijk start- en eindpunt.

De titel hoef je overigens niet direct in elkaar te draaien. Sterker: we adviseren om eerst een werktitel te gebruiken. Uit ervaring weten we dat de ‘kop van het artikel’ tijdens het schrijven meer dan eens op de schop gaat. Hou de titel wel altijd simpel én catchy. Dat spreekt aan en nodigt bovendien uit om verder te lezen. 

Tenslotte is het een absolute must om te zorgen dat je blogpost leesbaar is. Formuleer je tekst op een begrijpelijke manier door te kiezen voor korte en actieve zinnen. En verpak alles op fraaie wijze. Hoe je dat doet? Door een eenvoudig te lezen lettertype te gebruiken, genoeg witregels te laten tussen de verschillende alinea's en audiovisuele extraatjes toe te voegen.